SHAXSIY KABINETGA KIRISH
.
ARXIV
Iyun 2023
YaDuSeChPaJuSh
    123
4678910
11121314151617
18192021222324
252627282930 
Sun'iy shira beruvchi shakar olingan kun
1879-04-30

Saxarin (saccharine) – kamquvvatli shirali mahsulot bo'lib, shakardan 400 marotaba shiraliroq sanaladi. Bu mahsulotdan qandli diabet kasalligiga chalingan shaxslar va kam quvvatli parhezdagilar kengroq foydalanishadi. Issiqlikka tegishi bilan, saxarin parchalanadi, shu sababli undan taom tayyorlashda foydalanilmaydi. Bu mahsulot tasodifiy ravishda 1879 yil 30 aprel kuni Jon Xopkins universiteti professor A.Remsen laboratoriyasida K. Falbergning 2-toluolsulfonamid oksidlanishi ilmiy tekshirishida ochilgan. 1884 yil Falberg saxarin olish usulini patentlagan va bu mahsulotning sanoatda ishlab chiqarilishini boshlagan, biroq ilk usullar natijasiz bo'ldi. 1950 yilga kelibgina, «Maumee Chemical Company» (Toledo, Ogayo) amerikalik kompaniya tomonidan saxarinni sanoat miqyosida ishlab chiqarishning yangicha usuli ishlab chiqarilgan. Oziq-ovqat sanoatida saxarin  E 954 qo'shimchasi – shira beruvchi mahsulot o'rnida kiritilgan.


Sayt “OPEN WEB” tomonidan tayyorlangan