SHAXSIY KABINETGA KIRISH
.
ARXIV
Sentabr 2023
YaDuSeChPaJuSh
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
252627282930
30 may okroshka kuni
0000-05-30

30 may kuni gastronomik bayramlardan biri - Okroshka kuni nishonlanadi.
Okroshka - rus oshxonasining an’anaviy taomi, eng mashhur yoz taomlaridan biri. Issiqlik kelishi bilan yangi sabzavot va o‘tlar paydo bo‘ladi, bundan tashqari, bu sovuq sho‘rva yoz uchun eng yaxshi ovqat bo‘lib, issiq kunda yaxshi tetiklashtiradi. Shuning uchun yoz arafasida bunday bayram nishonlanishi ajablanarli emas.
Okroshka retsepti uzoq o‘tmishda ildiz otgan. Qadim zamonlardan beri Rossiyada dehqonlar sabzavotlardan oddiy taomlar tayyorlaganlar. Misol uchun, kvas uchun piyoz bilan turp; kraker, non qobig‘i, o‘simlik yog‘i va yogurtdagi piyozdan tyuryu; botvinyu - nordon kvasda qaynatilgan va pyuresi bargli sabzavotlar va ko‘katlardan ("tepalar") sho‘rva (ba’zan u erda qizil baliq qo‘shilgan). Aynan botvinya okroshkaning "ajdodi" hisoblanadi. Uning retsepti 16-asrning mashhur "Domostroy" kitobida keltirilgan. Dastlabki versiyalarda okroshkaga tuzlangan bodring (masalan, tuzlangan bodring, olxo‘ri yoki qo‘ziqorin), keyinroq qaynatilgan sabzavotlar (kartoshka, sabzi, sholg‘om) va o‘tlar qo‘shildi. Aytgancha, "okroshka" nomi taom uchun sabzavotlarni maydalash kerakligini ko‘rsatadi.
Zamonaviy odamga tanish bo‘lgan okroshka haqida birinchi eslatma 18-asrning oxiriga to‘g‘ri keladi. Shunday qilib, Nikolay Osipovning "Qadimgi rus uy bekasi va oshpazi" kitobida retsept tasvirlangan, bu yerda pishirish uchun qovurilgan go‘sht, piyoz va bodringni mayda to‘g‘rab, smetana bilan aralashtiriladi va bodring tuzi, kvas quyish tavsiya etiladi.
Bundan tashqari, har bir hududda bu sovuq sho‘rva uchun o‘z retseptlari bor edi. Masalan, Uralda yangi bodring tuzlangan karam bilan almashtirildi.
Kiyinish ham boshqacha edi. Suyuq asos bo‘lib nafaqat kvas (va uy qurilishi oq kvas), balki sut zardobi, bodring tuzi, kefir, ayran, pivo, lavlagi bulyoni.
Va bugungi kunda bu qadimiy, ammo mashhur bo‘lmagan taom uchun retseptlar hayratlanarli darajada xilma-xil. Umuman olganda, pishirish qiyin emas, lekin ovqatlanish yoqimli. Shu sababli, milliy rus oshxonasining gurmeler va biluvchilari har yili 30 may Okroshka kunini nishonlashadi.
Bayram sharafiga bir yoki ikkita tovoq mazali okroshka bilan o‘zingizni xursand qiling. Bundan tashqari, hozirda bu sovuq sho‘rva uchun juda ko‘p retseptlar mavjud


Sayt “OPEN WEB” tomonidan tayyorlangan