
Сахарин
(saccharine) – камқувватли ширали маҳсулот бўлиб, шакардан 400 маротаба
ширалироқ саналади. Бу
маҳсулотдан қандли диабет касаллигига чалинган шахслар ва кам қувватли
парҳездагилар кенгроқ фойдаланишади. Иссиқликка тегиши билан, сахарин
парчаланади, шу сабабли ундан таом тайёрлашда фойдаланилмайди. Бу
маҳсулот тасодифий равишда 1879 йил 30 апрел куни Жон Хопкинс университети
профессор А.Ремсен лабораториясида К. Фальбергнинг 2-толуолсульфонамид
оксидланиши илмий текширишида очилган. 1884 йил Фальберг сахарин олиш усулини
патентлаган ва бу маҳсулотнинг саноатда ишлаб чиқарилишини бошлаган, бироқ илк
усуллар натижасиз бўлди. 1950
йилга келибгина, «Maumee Chemical Company» (Толедо, Огайо) америкалик компания
томонидан сахаринни саноат миқёсида ишлаб чиқаришнинг янгича усули ишлаб
чиқарилган. Озиқ-овқат саноатида сахарин Е 954 қўшимчаси – шира берувчи маҳсулот ўрнида киритилган.